客户端

新同事刚黎就对我有各种暧昧动作,我要唔要开始追求呢?

所在版块: 『单恋你』 2016-10-25 21:15 [复制链接] 查看: 1250|回复: 21
* E' R( b+ X/ c4 y& s+ ]% u& t( u* y: ~
各位friend:
+ u- s6 `5 N- v  ^: D    你们好,我最近遇上一个难题,困扰左我好耐,希望大家可以俾滴建议我。4 V3 [, O5 j' S) u$ P6 u/ A( k# ]4 P
    小弟真系不才,162CM,23岁,仲未拍过拖。前年,有个新女同事入职,好靓嘎,163CM,女神级别。我已经有留意距了,搭过几次讪,加左微信,不过都冇倾落去。今年,距调到同我一个办公室,仲要系做我徒弟,我知道距仲系单身,我就觉得机会黎了。距份人,平时人多、有领导的时候就超级内向,如果系同熟人一起,就动如脱兔。距工作上又超级积极,经常加班都毫无怨言的。所以我就使出浑身解数,去关心距,去教距任何工作上的问题,不怕厌烦,不辞辛苦。距都好黏我噶,经常跟系我后面,同事见到都开玩笑话我有个女秘书好幸福。距做我徒弟尼一个半月黎,我地真系倾得好欢,日日都有微信聊天,仲试过倾到凌晨两三点,各方面都谈,电影啊,工作啊,兴趣啊,等等。有时候办公室得我地两个加班时,距会不觉意甘头依靠在我肩膀,虽然只有那么几秒钟。有时候开玩笑都会用打下我手心背,而且,距仲试过同我坐同一张方凳。其实,我那时候真系好想开始约距食饭,睇电影。但系,以工作为重,我惊万一处理不当,对双方工作都有影响。就打算相处一段时间,等工作交接上冇问题了,就开始约距。距系单位旁边租左间房,一个人住,次次加完班都我都会送距翻宿舍楼下的。
$ h/ T1 b  K- g, W3 x    有一次,加班加到晚黑11点,距话距惊宿舍旁边滴野猫,就问话可唔可以送到距宿舍门口,顺便入去饮杯水。到尼度,相信好多精明的friend脑海里都会浮想各样。。。。。。的事情。但系,小弟是老实本分人士,觉得晚黑11点,都好夜了,入去坐又倾唔到咩,又阻住距休息,然后送距到宿舍门口就走了。可能有滴friend会话我傻,认为这个是大好机会。我就真系觉得好唔自在,就算入人地宿舍,都唔知可以做咩,而且双方相识一个月,未免快左滴吧,可能距只系客气话。
; c+ a7 S. a4 I  {% _* {2 x- t    后来再过左半个月,距就开始慢慢冷淡左,微信有时都唔回了,倾计都倾一下,就冇野讲。上班时都冇以前甘欢乐,亦都冇打闹接触了,只系时不时开开玩笑,真系好似普通同事一样。约距睇电影距都话唔中意睇,唔想去。6 Z+ A) }6 ]# o7 e/ E) g
    请教各位friend,我仲有冇希望啊,我觉得自己系真心爱上距了,完全放唔低。真正让我困扰是,刚同这个女同事相处时,女同事各种暧昧的举动,我当时系咪应该马上出击呢?我对自己信心又唔系好够,对方又系女神级别,我惊喜我自作多情啊。我那时认为两个人应该相处多一阵,了解多滴,确定系距了,先开始追求吧。希望大家可以开解下,万分感谢!!

Amphion

我那时认为两个人应该相处多一阵,了解多滴,确定系距了,先开始追求吧。3 T: M% q0 b" r6 o; Y. e
wrk453132499 发表于 2016-10-25 21:15

# a# K' \6 V  u0 ?" b( c7 |. |5 Y0 W- z1 T) D, ?6 K
    咁楼主而家觉得你了解个女生么?

wrk453132499

回复 2# amphion00
. k$ ~% n8 m# o, ~0 I( o
4 x8 W4 F/ L' J* d9 f0 P/ O8 w+ _
9 v: J7 Z$ c! p   只系知道距滴兴趣爱好,例如距中意的电影类型,我都有意甘去睇,然后同距讨论,知道距的业余爱好,中意收集咩物品,了解平时以及以往生活的点滴。不过,似乎真系抓唔住距的真心,但系后面都冇机会去了解了。

Amphion

回复 3# wrk453132499 ( }$ ?) n1 h4 _- j( E! O6 V0 c" |; `" b
  T8 O  C& `% c
0 J% N$ p7 _) j! U! e& k
    好吧,好多谢楼主咁详细咁回答左我个问题,但系我讲嘅了解系指你知道个女生而家咁嘅情况系因为乜野么?

回复 4# amphion00
  N2 s# I4 m5 t! L% y+ i1 x* a+ ^$ x7 v+ O- K4 i8 o5 c
2 x- s  T# O1 ^  s) r
    可能系我唔够主动,或者距有喜欢的人,再或者,距无需要我指导距工作的事情了吧。

ice

回复  amphion00
8 h2 g' c1 B: V  X8 `# b" ]" G2 X. L( |/ F+ l, d7 D  o

! n# K) g7 E! n5 ]2 h& S    可能系我唔够主动,或者距有喜欢的人,再或者,距无需要我指导距工作的事情了吧。 ...1 s. k& Z$ C& Q- b1 l- p  l
wrk453132499 发表于 2016-10-25 22:04

6 d5 P; \# Y; d+ e' U$ c4 E/ @8 j
6 D# }1 a, |; L    要讲白点么|?之前你中有利用价值 而家你连连用价值都没 或者距已经觉得学晒应该学噶野啦.

dachong1

你都话系女神,人地比位你上,叫你入屋,有地私密空间,话不定会说滴私密说话。# q3 A! W2 j' v: [4 w3 x, h
你自己都不把握机会,五通真系要人地女神在大街大巷同你说,来啦,推倒我,啪啪啪我止得?; I/ Y$ x+ E7 ]# `; O1 c

2 D0 w& S, T! r; f人地以为你唔like她。
/ P3 U; ^  n7 g7 ^+ ?5 G7 t
/ A/ t) \  O2 `0 O2 _了解?真系笋盘轮得到你条粉肠慢慢了解?2 e, p9 q& x7 v! O" `1 b- L7 b
人地生来就系为了等你而存在的?. V/ ?4 e9 V  l9 K* x5 r& s2 x
* {8 s2 j! v+ v! x/ j
既然系女神何必要了解?女神系有光环的。没缺点的。   
- z7 L* M, [: E: k7 s, z0 Y* q0 V8 B( X! k% ~4 l8 X' x  L
如果有滴野阻住你即刻上马,证明你都真系吾系感like人地。你只系没拖拍,想身边多个异性可以想入非非而已。。。

yueran1201

我公司都有女同事比较同某个男同事玩得好开行得好埋,甚至乎我地外人都觉得对方彼此有野,但其实真系只系做好好咖同事朋友,并冇你以为咖暧昧同暗示。

评分

zhaofengli18 + 3 + 5 系啊,成日都比女同事中午约吃饭 ...

街坊Easy

回复 1# wrk453132499
3 ]' O! G: Z# _- x( m. y- C9 O3 o5 V/ d拖都未拍,就唔好霖到要一拍就天长地久白头到老,其实尝试都系一种好重要的嘢,你霖得再美满,但自身经验跟果个美满的将来未到达能力的持平,经营一段稳定的爱情直到婚姻系完全体现你能力包括经济、恋爱、谈话等等,依D都并非你未做斋霖就可以提升的。。。9 f8 Z3 R: H: x5 g3 e
你如果真系中意依个女仔,将你感受到的不妥坦白D问距咯,查实系内容上距真系比晒位你入,假若你坦白自己点解一直不敢追距,由于未拍拖,考虑左工事等等,甘人地理解到都叫情有可愿,你唔好跟我讲怕会错意,会错米会错,又唔洗死,一个唔该你的感觉系坚嘢,依个女神级的人就系你未来女友了,赚大啦甘博法~怕丑跟女神,我霖都唔洗霖就去马了

回复 6# icekink 7 y9 y: R1 A1 \( C7 L! h

8 C! y* V; \( d6 D# w& M/ r" z5 \: A8 @; x1 T
    如果事实系甘,我都可以接受。人之常情,都系为左自己。我只系惊我错过左距。